Isnin, 2 Ogos 2010

Muhammad Ee Dalam Kenangan


Berita pemergiaan Cikgu Ee adalah suatu yg mengejutkan. Ketika itu kami dalam perjalanan ke Sg. Kejar, Royal Belum. Tatkala bot melepasi kem x-ray, mesej tanpa diundang yang dikirim Che Det menerpa masuk ke HP Ustaz Sabri. Ketika itu tiada lagi coverage network. Mesej yang berbunyi," Cikgu Ee meninggal dunia" membuatkan kami tertanya-tanya gerangan apakah sebabnya Cikgu Ee tiba-tiba meninggalkan dunia yang fana ini? Persoalan demi persoalan mula menerjah pemikiran aku dan ustaz Sabri yang menyebabkan mood untuk memancing telah hilang sama sekali. Ya.. misi kali ini kungpow.. Aku terfikir.. dikala no network coverage, ada juga sms yang masuk mengabarkan pemergian cikgu Ee.. Itu tandanya Cikgu Ee mahu rakan2 baiknya tahu akan pemergiaannya.. 
Aku bukanlah sahabat baik cikgu Ee.. malah perkenalan antara aku dan Cikgu Ee hanya bermula pada Julai 2008. Ketika itu aku dipostingkan ke SMKSIS2 setelah tamat pengajian PKPG. Meja aku berdepan dengan cikgu Ee. Ketika itu cikgu Ee masih menggunakan nama Ee Teck On. Kalau tak silap, pada penghujung 2008 atau 2009 barulah cikgu declare keislamannya dengan memberi salam ketika berucap di perhimpunan mingguan dan menamakan dirinya sebagai Muhammad Ee. 
Aku mula semakin rapat dengan Ee bila kami saling bertukar pendapat dalam PnP maths dan urusan membuat soalan peperiksaan. Arwah juga merupakan orang yang bertanggungjawab mendaftarkan aku sebagai ahli NUTP. Arwah juga tidak lokek bersms atau menelepon aku apabila ada isu2 tentang perguruan dan pendidikan. Beliau memang wakil NUTP daerah yang baguih dok ada... Arwah juga seorang pemain, jurulatih dan pegawai teknikal bola tampar yang disegani. Suatu ketika dulu beliau pernah menegur apabila  aku memakai t-shirt john master msspk," demo pakai baju ni jadi jurulatih ghapo?" Di situ terbongkarnya kisah kesukanan kami di mana Cikgu dalam bidang sukan Bola Tampar dan aku dalam sukan Perahu Layar.
Jodoh Cikgu Ee di SMKSIS2 tak panjang apabila beliau dinaikkan pangkat ke ketua bidang SMK Kenering.Sejak berpindah ke SMK Kenering, Kami jarang bersua. Walau bagaimanapun, cikgu Ee rajin bersms dan menelepon..
Kali terakhir aku berpeluang bersama-sama cikgu Ee adalah di Kem AddMt dan Fizik di Kolej Islam darul Ridzuan, Kuala Kangsar. 3 hari 2 malam di sana. Aku sebilik dengan cikgu Ee..  Bila sebilik denga cikgu Ee baru tahu yang cikgu Ee ni kelakar orangnya. Ada saja cerita lawak cikgu Ee.. Dari bilik ke meja makan sampailah ke warung laksa di kuale.. Bila bergandingan dengan cikgu Sudiman SMTeknik, makin bertenagalah lawak mereka berdua. 
Ketika di bilik, cikgu Ee selalu bercerita tentang anaknya Rayyan dan kucing peliharaannya. Ternyata cikgu Ee sangat sayang akan anaknya. Seorang bapa yang penyanyang. Kebetulan anak sulung aku, Damia mirip Rayyan kerana mereka berdua ada strawberry mark! Jangan bimbang Rayyan, nanti hilanglah strawberry mark macam Damia sekarang..
Minat cikgu Ee dalam permainan bola tampar hingga ke  akhir hayat. Beliau meninggal dunia apabila mengalami serangan jantung ketika PSKPP bola tampar di Matrikulasi Gopeng. Punca kematiaan cikgu diketahui kami setelah bot melepasi kem x-ray menuju ke jeti awam banding. Sungguh menyeksakan memikirkan punca Cikgu Ee meninggal dunia kerana cikgu Ee sihat, suka bersukan dan setahu aku beliau tiada masalaha kesihatan melainkan hanya orang-orang yang tertentu sahaja tahu akan sejarah kesihatannya.
Sebagai seorang yang pernah mendampingi arwah, aku ingin menyatakan bahawa permergian cikgu Ee telah memberikan impak kesedihan terhadap aku. Bila mengenangkan nasib Rayyan dan isterinya mengharungi hari-hari tanpa papa atau suami tercinta. Cikgu Ee memang sayangkan keluarganya. Ketahuilah wahai Rayyan Ee, sesungguhnya papa kamu sangat menyanyangi kamu..
Aku kehilangan seorang rakan sejawat. Aku juga kehilangan rakan yang memberi tunjuk ajar tentang matematik dan matematik tambahan. Aku juga kehilangan seorang wakil NUTP daerah. Aku juga kehilangan rakan seperjuangan MSSPk. Aku juga kehilangan SMS buddy. Walau apa pun jua takrifan kehilangan yang diberikan, tunjuk ajar dan kenangan bersama arwah akan terus hidup..  Kepada keluarga arwah, semoga kalian tabah menghadapi dugaan ini. Semoga Allah memberi kekuatan kepada kalian bagi menghadapi hari demi hari. Akhir kata, semoga Allah menempatkan roh arwah Muhammad Ee bersama roh-roh orang beriman. Al-Fatihah0 Comments:

Post a CommentRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...