Selasa, 30 Ogos 2011

Perutusan Khas

Sempena hari yang mulia ini, ambo ingin mengucapkan:

  1. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin
  2. Sambutlah hari raya dengan penuh kesederhanaan.
  3. Control makan especially yang tinggi kolestrol, gula dan lemak tersembunyi.
  4. Berhati-hati dijalan raya. Don't eat kueh raya while drive.I kill my brother woooo..
  5. Jangan main mercun yang merbahaya. Berbijaksanalah dalam bermain mercun. Sebab dh beli rugi plak x bakar.
  6. Duit raya x payah bagi banyak2 kt budak. Nanti makbapak depa yang balun. x pun depa beli benda yang bukan2 macam asid, cekedis dan dvd *****. hahaha.. Bagi semampu anda dan seikhlas hati. 









Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio mari cari kito..

Selasa, 23 Ogos 2011

Zu Thaiping

Pada suatu pagi yang damai, my kids said,"Ayah, dah lama x pegi zoo kan..?". Bulan posa ni agak perit jugak kalau berjalan keliling zoo tu. Tp learning process punya pasai wa turutkan saja. Ptg jumaat kite serang teiping. Tido wotel, sok pagi kite ke zoo k.. Klu dh promise ngan bebudak ni, selagi x ditunaikan, selagi tu la dok ulang2. So, 19 Ramadhan wa serang teiping  dan 20 Ramadhan wa serang zuu.. Rupe2nyer syiok jenjalan dalam zuu remadhan ni.. X crowded.. binatang pun agak berani menunjukkan diri. Klu ramai org, diorg pun takut nak keluar dari sarang penyorokkannya. Hoohoohoo..







Dalam banyak2 binatang dlm zu, bola jugak yg manarik perhatian my son

Tarian payong

Gendut





Dekat lg






Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio mari cari kito..

Khamis, 18 Ogos 2011

Air Tarung

You all suka minum air mineral ka? Wa apa jenis air pun wa balun.. air kencing setan je wa x layan.. You all penah dengar ke kisah air tarung nih? Air Tarung ni merupakan sejenis air punca dari bawah tanah yang sangat jernih dan boleh dibuat ayor minum tanpa was-was. Cumanya klu was-was bley la dimasak terlebih dulu. Tp mmg jernih dan ianya keluar dari bawah tanah macam paip air besar yg pecah.. Sentiasa jernih walaupun hujan lebat dan tidak pernah kontang sekalipun di musim kemarau. Magic kan..? Itulah kekuasaan Ilahi.. Lokasi Air Tarung adalah ke  laluan ke port mancing Jambatan Ganda atau menuju ke Kg. Air Ganda. Berhampiran Tapak Semaian Jab. Hutan Hulu Perak. Tiada sebarang charge dikenakan utk mengambil air tarung. Parking pun free. Cumanya bila hari minggu agak penuh dengan org ramai.

Air Tarung

Terdapat kolam buatan 3 tingkat utk bermandi manda. Sesuai utk kanak-kanak.

Yang ni dah kering

Ni antara saluran yg memancutkan air tarung. Kesemuanya ada 6 saluran paip  air tarung.

Kalau datang sini rugi kalau tak bawak botol minuman yang kosong. Ust Sabri sedang demo cara nk bawa balik air tarung.

Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio mari cari kito..

Rabu, 17 Ogos 2011

Port Pokok Pelam ini adalah port mancing festime pegi oleh Geng Idrisian Anglers. Tetapi tidak buat Otai Fahizal yang dh berkali-kali ke situ. Port ini lebih dekat berbanding Jambatan Ganda. Ianya laluan yang sama tp menghulu skit dari port Jambatan Ganda .
Mulanya Idrisian Anglers nak ke JAmbatan Banding. Kononnya nak membaru baung di area tu. Tapi telah diracun oleh Fahizal utk join tripnya ke Port Pokok Pelam. Jadinya, dia le Ketua Komplot.
Fahizal memang otai sebab:

  1. Jam 6.00 petang dia dah ada dekat port. Berbuka puasa pun kat situ. Lone Ranger wooo..
  2. Kami tiba jam 12.00 malam. Maknanya sebelum kami tiba, dia memang Lone Ranger di tepi sungai yg bersempadan dengan hutan tebal.
  3. Dia Lone Ranger dengan 9 batang joran, tanpa pelita kabat/lampu/ungun api melainkan headlamp jer.
  4. Masa kami tiba dia dah ada dekat 20ekor Tengalan bersaiz 300g hingga 900g tiap sekor.

 Berikut adalah laporan bergambornya...

Ini Port Pokok Pelam
Ini Ketua Komplot, Fahizal otai tengalan
Ketua Komplot in action
Menyolatkan Subuh
Dikala subuh

Ust Sabri in action
 

Mentari mula menyinar seyyyy

Ayor selowwwww

Jaga2.. ade kawasan yg suka makan batu ladung

Last catch!

Sebarow

Hohoho.. aku tidak kumpau walaupun festaim

Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio mari cari kito..

Tahun ni penggila deroyan agak bernasib malang sebab musim deroyan jatuh pada bukan Remadhan. Jd Tak boleh le mereka nak menggila sangat melantak deroyan. Panaihhhhh weihhhh!!! Tapi disebabkan deme nok jugok. Dusun deroyan Tok Yan tak menjadi tahun nih. Yang agak menjadi Dusun Deroyan Tok Nyang Uda di Kubang. Jom serbu..

Hoho.. Kene nyeberang sunga

Ust Sabri tgh mencari suspek

Sesi beramah mesra ngan Tok Chik

Tengah ngumpui deroyan

Lepas tu digunikan pula deroyan tu

Lalu dihangkut ngan Merc ke tebing sungai

Lepas nyeberang sungai, hangkut dlm kereta pulok..

Ni baru sebonet deroyan, keter Rosli sebonet & Ust Sabri seunser

Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio mari cari kito..

Jumaat, 12 Ogos 2011

 Telur Bungkus & Doli Parton Koeytiaw



Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio mari cari kito..

Selasa, 9 Ogos 2011

Kejutan Ramadhan

Aku dah menduga, bila ramadhan menjelma, sekalipun semua setan & iblis dibelengu tetapi setan bertopeng manusia yg bebas akan tetap melakukan kerosakkan di bulan yang mulia ini. Aku dah menduga dari awal lagi, ianya pasti berlaku seperti mana yang berlaku di Ramadhan yang lepas. Kalau kalian masih ingat, Ramadhan tahun lepas kita dikejutkan dengan pelbagai berita mengejutkan dengan pelbagai berita pembunuhan kejam. Aku dah menduganya dari awal lagi apabila baru-baru ini berlakunya tragedi yang sama apabila mangsanya adalah Dr. Rohani, Timbalan Pengarah Veterinar Neg. Perak. Kemudian diikuti mangsa seorang cina yang disamun dan dibunuh. Kemudian berita kematian mengejut setelah cubaan melarikan diri dari serbuan  pihak berwajib ke sarang perjudian berakhir dengan tragedi  di Kuala Ketil. 





Persoalannya, kenapa kadar jenayah makin meniggi ketika ramadhan ini? Apakah pihak berkuasa menjadi mandom ketika Ramadhan? Apakah sudah menjadi trend terkini? Apakah pihak berkuasa sibuk dengan majlis berbuka puasa bersama itu dan ini? Adakah penjenayah mendapat power serta kekuatan yang ditinggalkan iblis dan setan untuk melakukan kejahatan? Banyak persoalan.. Jangan pening kepala... Layan video ni dulu....



.
.
.
.
.
.
.

video

Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio mari cari kito..

Isnin, 8 Ogos 2011

 Sambal Udang Potai Aiiihhh!

Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio mari cari kito..

 Peria Goreng Ala Rambo

Black Pepper Chicken Wings Grilled
Bahasa Melayunya,"Kepak ayam kene bakor bersama perapan Lada Hitam".



Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio mari cari kito..

Khamis, 4 Ogos 2011

Coriander Rice With Grill Drumstick + Y'day Punya  Lauk X Abis
Bahasa Melayunya,"Nasi Ketumbar Bersama Peha Ayam Panggang + Lauk Semalam Yang Tak Habis(Tak baik membazir. Membazir amalan syaitan. Perabih je yang mana ada)




Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio cari kito..

Rabu, 3 Ogos 2011

 BLACK PEPPER BEEF WITH OYSTER MUSHROOM
Bahasa Melayunya, " Black Mentor Baca Paper Lebah Dengan Termustinya Vroooommm".




Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio cari kito..

Kali ni wa nk ulas skit pasal isu antara sekolah(kaunselor+guru+PIBG) -budak bengong (budak hardcore masalah displin)-parent bengong (parent yg syg anak tp x sedor ank mcm setan) -penjara kluang (menjalankan tugas intervensi bg mengelakkan budak2 bengong menjd salah seorg penghuni tirai besi kelak)

Sila baca artikel:

myMetro | Modul ‘ala penjara’ sedarkan pelajar

dan

myMetro | Pelajar memang bermasalah


Memahami Situasi

Pelajar area pinggir bandar mmg terkenal dgn masalah displinnya. Mereka bagaikan dikejutkan dengan budaya yg tidak sihat lalu hanyut. Sudah lah hanyut, berlagak pndai berenang. Ptuuiiii! Mereka ini telah melalui mcm2 kaedah untuk proses pemulihan. Kaunselor pun serender ngan budak bangang mcm ni. Diorg dh mangli. Klu pihak sekolah bersungguh2 nk pulihkan akhlak budak bangang ini, tetapi pihak parent pula buat donno malah mempertahan plak anak kebangangan mereka, memang surender lah pihak sekolah.
Walaupun begitu, aku jamin pihak sekolah tidak akan mengalah dalam membentuk pelajar yg bermasalah ini lalu mereka disertaikan ke Program ala penjara ini. Okey ka? okey laa.. Org nk tolong ubah perangai buruk anakmu, lg mau kondem ka?

Isunya

1. Ibubapa klaim pihak sekolah tidak memberitahu mereka akan program sebenar. Mmg le x bgtaw. klu bgtaw jawabnya x de sorang pun akan beri kebenaran kepada anak masing2 untuk menyertainya. Diorg kan parent yg penyayang dan prihatin. Sentiasa mengambil berat ttg anak mereka. Pttuuiii!

2. Budak bangan diperlakukan seperti banduan. Digari, dipakaikan dengan baju banduan, digari, didenda ala banduan & dibotakkan. Disebat X dak dlm modul. Wei badigolll!!! Ni modul ala penjara la. Bukan modul Biro Tata Negara atau PLKN. Dh nama pun ala penjara mesti le hardcore. Sesuwai la dengan korang yg bermasalah displin tahap hardcore.


Apa pendapat lu orang.. ?
Ini pendapat wa..

1. Wa berani jamin pihak sekolah tidak tersalah menghantar pelajar jurus menjalani modul itu. Semua yg dihantar mmg perangai mcm cibai, samseng taek kucing, mcm porkymak.
2. Ini bukan festime, tp modul ini telah digunapakai utk kali ke3. Hasilnya memberangsangkan. Kalau ade modul 'ala alam barzakh' pun wa setuju sbb budak skrang bangang-samsengnya mcm gampang.
3. Wa respek giler kat YDP PIBG SMK Bandar Baru Uda yg cool dan berfikiran +ve dalam mengubah behaviour budak2 bangang hardcorenya.
4. Wa nyampah giler ngan parent yg di interview oleh TV tentang nasib 'malang' yg menimpa anak mereka di penjara Kluang. Diorg ni sedar ke x sedar ngan perangi buruk anak mereka. Bukan ada yg patah tangan punnn..
5. Mr. B  yg dok blakang parent tu pun satu hal..

Haiiiitttt.. nyampah tui wa..


Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio cari kito..

Selasa, 2 Ogos 2011

Seafood Pattaya With Thai Basil
Bahasa Melayunya,"Siput Dimasak Oleh Makcik Kaya Setelah Pulang Bershopping Baju Raya Dari Thai Balik Dengan Basikal".

Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio cari kito..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...