Arini McWok nak share satu resepi sempoi iaitu Asam Pedas Pendekar.
Bahan-Bahannya:
Bahan A:
- Ikan Merah ( Kepala + ekor + isi) - dibersihkan utk hilangkan hanyornyer. Rendam dengan asam keping, air limau nipis dan sedikit garam. Bersihkan dan perap dengan air asam jawa dalam 2 jemput...
 |
Ikan yang diperap bersama likatan air asam jowoooo |
Bahan B:
- Bawang besar sebijik
- Halia 5 cm
- Kunyit hidup 3 cm
- Cili giling 4 sudu besar
- Belacan skit. (Ikut tahap keluasan lobang hidung kalian)
Bahan C:
- Bunga Kantan dikarate dua
- Daun kelsum
Bahan D:
- Gula 1 sudu teh
- Garam 1 sudu teh
- Serbuk ikan bilis 2 sudu teh
- Serbuk perasa 'Pasti Sedap' 1 sudu teh
Cara-caranya:
- Bahan B ditumbuk dan dicampur cili giling lalu ditumis sehingga pecah minyak dan agak sedikit garing.
- Masukkan Bahan C .
- Masukkan air 1 cawan
- Masukkan Bahan D. Kalau kurang rasa, Tambahlah yanag mana-mana patut ikut citarasa kalian.
- Apabila telah mendidih, masukkan ikan yang diperap bersama air asam jawa tadi (Bahan A).
- Tutup periuk dan 'slow'kn api dan biar selama 10 minit.
- Masukkan bendi dan tomato ( Bahan E). Jangan sampai bendi dan tomato terlalu lembek.
- Sedia untuk dihidangkan kepada pendekar.
 |
Bahan B ditumis sehingga pecah minyak dan nyaris-nyaris raging |
 |
Tambahkan air. Pastikan air jangan terlalu banyak supaya tak hilang aura kepekatannya |
 |
Masukkan bunga kantan dan daun kelsum |
 |
Masukkan ikan bersama perapan air asam jawa tadi |
 |
Akhir sekalai, taruk bendi dan tomato | | |
|
 |
Assistant Chef wa hari ini.. |
Kalau kito ingat kat ore, ore ingat kat kito. Sebab tu dio cari kito..