Isnin, 26 Oktober 2009

Sg. Rambai, Royal Belum

Akhirnya misi yang telah dirancang hampir 2 bulan lalu telah berjaya dilaksanakan. Walaupun terdapat pelbagai aral seperti LADAP5 dan pada hari bertolak juga diberitakan pula bahawa 2 orang pemburu atau penyelam ganas tidak dapat menyertai kami. Ketiaadan mereka agak frust juga kerana plan B yang dirancang telah bertukar menjadi plan C. Misi untuk ber’ikan’ di Sg. Tan Hain terpaksa kami lupakan kerana ketiadaan mereka. Hasrat untuk memancing di Sg. Selatan juga terbantut apabila paras air surut sangat tinggi. Sg. Selatan tidak layak lagi digelar sungai kerana fizikalnya telah berubah menyerupai carak atau tali air yang kecil. Bukan sahaja Sg. Selatan, paras air Tasik Banding juga susut banyak sekali hingga menampakkan tunggul-tunggul kayu yang sepatutnya berada di dasar tasik. Begitulah aralnya. Kita mampu merancang, jelas sekali kuasa Allah yang menentukan segalanya. Berikut adalah laporannya:

11.30 pagi : bergerak dari Gerik. Itu pun setelah selesai LADAP. Kami hanya masuk sesi 1 iaitu mendengar ceramah bertajuk ” Kerja Sebagai Satu Ibadah” yang disampaikan oleh penceramah dari YAPEIM. Banyak juga yang dapat dari ceramah tu. Waktu rehat je kami minta diri. “Less Is Better Than More”.

12.30 tgh : Sampai di Jeti Banding. Operasi Upload barang ke dalam bot bermula. Che Det plak tertinggal dapur gas bersama jeruk petai yang cadangnya nk bikin umpan. Tekong bot kali pula adalah En. Rohaizad. Baru 23 tahun umurnya. Dulu kerja dengan Trapia. Tak tahan daulat ngan Mat Salleh Denmark. Pastu jadi pemandu pelancong ke Royal Belum.

12.45 tgh : Selepas mendapatkan clearance dari polis marin, kami pun berlepas. Singgah jap kat kem x-ray untuk mendapatkan pelepasan tentera ke kawasan larangan. Perjalanan diteruskan..

2.15pm : kami singgah di Sg Selatan. Sungai yang belum pernah kami kunjungi. Khabarnya di sini port baung dan toman. Apabila sampai di sana, agak mengejutkan kerana sungai selatan kering. Sampai dah sampai. Nak tak nak kene le teruskan plan. Ade yang memancing dan ada yang mencari kupang. Yang lain standby lunch. Menunya nasi putih, sardin dan kupang bakar/rebus.

3.00pm : bergerak menuju Sg. Kejar. Sampai di perkampungan orang asli Sg.Kejar, bot terpaksa bergerak perlahan kerana keadaan air sungai yang semakin cetek. Bila bot grounded, pilot kami terpaksa turun meranduk selut untuk menolak bot melepasi beting pasir dan mendakan selut di dasar sungai.

3.30pm : tiba di Kem Taman Negeri Sg. Kejar. Terkejut juga sebab tiada seorang pun di situ. Maknanya grup kami je yang bertandang di Sg. Kejar kali ini. Berbanding XPDC pertama kami, rasanya hampir 200 orang yang menginap di situ. Kami berhenti solat Zuhur seterusnya Asar di situ juga. Semuanya ada di situ. Dari tandas, tempat makan, dewan terbuka, bilik persalinan, tapak perkhemahan, chalet VIP, pejabat urusetia, generator elektrik hinggalah kemudahan air yang diambil dari air bukit di belakang kem. Kem sesuai untuk aktiviti berkumpulan. Untuk penggila mancing tak sesuwai.. huhuhu..

445pm : bot beaching di seberang kem. Barang diturun dan diagihkan. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Perjalanan menggunakan bot telah berakhir kerana kami telah tiba di kawasan berjeram yang tak boleh dilalui oleh en. Bot lg.

Kalau nak lalu jugak kenalah pakat-pakat junjung bot melepasi jeram. Berjalan kaki

menuju Sg. Rambai agak menyeksakan kerana melalui denai di tebing sungai yang lembut tanahnya. Kegelinciran pasti membawa padah. Sudahlah jatuh ke dalam sungai, ditimpa pulak barang. Denai yang kami lalui itu memang denai yang menjadi laluan pengembara hutan, pemancing, askar rejimen sempadan serta hiway bagi orang asli yang pergi memburu

atau mencari kayu gaharu. Kesan laluan Mak Jah serta najisnya memang bertaburan di sepanjang jalan. Buat dek jehh. Syukur tiada sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku. Setelah berhenti di 3 checkpoint untuk mendapatkan bekalan oksigen (berhenti kerana penat), akhirnya kami tiba di Kuala Sg. Kejar. Atas skit dah Sg.Rambai. Lagi..lagi..lagi atas sana Sg. Keti. Sg. Rambai.. Port kami berkhemah dan mancing.

530pm : Aktiviti memancing bermula. Ade yang setup khemah. Ada yang melepak menghilangkan penat dan ade juga yang terjun mandi-manda di sungai.

730pm : Kelah dan baung mula didaratkan.

8.30pm : Makan malam. Menunya nasi putih, gulai masam ikan baung+kelah,

telur dadar terbabas dan budu. Hehehehe.. Solat Isyak. Kopi kaww kapal api panas sentiasa

standby..

1030pm : Ustaz Sabri dan Che Dan terserempak dengan seekor sawa yang sedang berenang kuak dada.

Aktiviti mancing diteruskan sehingga pagi. Hanya aku dan Ustaz Sabri je yang stay all nite. Yg lain ada juga yang kejap bangun mancing kejap tido.

430am : Seekor labi didaratkan. Anggaran berat 8Kg. Ingatkan ular sawa.

600am : Solat Subuh.

630am : Labi berenang semula ke sungai.

8.00am : Sebarau mula didaratkan.

Gambar org asli ini diambil bila diorang dah jauh melepasi aku. Tu dh abih zoom. Klu dari depan aku ambik gambor deme mau disumpitnya aku. hehehe

8.30am : Sarapan pagi. Menunya maggi goreng, kopi kawww cap kapal api.

Mancing.. mandi.. bersukaria..

Jumpa org asli ontheway nk cari hasil hutan. diorg dh jauh, aku snap. tu pun dah abis zoom. masa berdepan aku x snap. takut disumpitnya aku.

1230pm : Lunch. Menunya nasi putih, gulai asam pedas sebarau + kelah + baung

+ sia, sayur kobis, budu, ikan salai.

130pm : bersiap, mencuci kawasan pekhemahan dan mula bergerak menuju kem di Sg. Kejar.

230pm : Sampai di Kem dan solat Zuhur. Melepak menghilangkan penat.

300pm : bergerak balik ke Jeti Banding. Semuanya kepenatan.


Che Hamdan.. masak pandai.. menyelam pandai.. pendek kata buleh belaka..

0 Comments:

Post a CommentRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...